top of page

nieuws

Via deze blog delen we het laatste nieuws, losse berichten en literair werk van Ilse Schaminée.15 en 16 maart speelt Cie. Perelman met de korte performance 'Tegen de Tijd' op het InScience Film Festival in Nijmegen!


Is wetenschapper Christiaan Huygens, als uitvinder van het slingeruurwerk, schuldig aan de tirannie van de tijd? In de theatrale performance 'Tegen de Tijd', georganiseerd door de Nationale Wetenschapsagenda in samenwerking met theatercollectief Cie. Perelman, staat Huygens centraal, samen met zijn meesterlijke uitvinding die de wereld voorgoed heeft veranderd.


Van de tikkende klok tot de ratrace van het moderne leven, ze kunnen allemaal worden teruggevoerd naar één man: Christiaan Huygens! Ontdek hoe deze visionair, ondanks zijn ogenschijnlijk nobele uitvinding, toch wordt beschuldigd van het veroorzaken van stress en tijdsdruk. In het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis wordt hij postuum aangeklaagd!

Beleef de theatrale aanklacht waarbij je als bezoeker steeds meer te weten komt over Huygens: wie was hij, hoe kwam hij tot zijn uitvinding, en natuurlijk de hamvraag: is hij met zijn uitvinding schuldig aan de tirannie van de tijd? Wees getuige en oordeel zelf.


Kijk voor meer informatie op www.insciencefestival.nlOndertussen zijn wij hard aan het werk voor het nieuwste deel uit onze TussenTijd serie. Op donderdag 22 en vrijdag 23 september te zien in de grote zaal van LUX Nijmegen. Kom!


Onze zorgeloze jaren zijn voorbij. Onze vrijheden zijn niet meer vanzelfsprekend en onze groene levendige habitat verandert langzaam in een verstikkende woestijn. En we hebben al die jaren niet eens bewust genoten van het paradijs waarin we leefden, wat jammer nou.


"You don’t know what you've got, ‘till it’s gone."


Het lijkt alsof de coronaperiode het einde van een tijdperk van zorgeloosheid heeft ingeluid. Is onze planeet echt in gevaar of kunnen we het tij nog keren? Zijn de tekenen van droogte, branden, epidemieën en oorlog een verwijzing naar spannende verhalen als de tien Bijbelse plagen of is het nu echt menens?


De makers van de twee Nijmeegse theatergezelschappen (Cie. Perelman en TG Greppel) en een muzikant buigen zich over de vraag wat nodig is voor een hoopvolle toekomst. Kunnen we de point of no return hijgend voorblijven? Welke waarden zijn daarvoor belangrijk om door te geven? Kunnen we de volgende generatie nog recht in de ogen kijken? Of hebben we er zodanig een potje van gemaakt dat we enkel schaamtevol ons hoofd moeten buigen en sorry stamelen. Of misschien hoeven we ons niet druk te maken omdat nieuwe technologieën een eind aan al onze zorgen zullen maken. Komen we tot hoopvolle oplossingen of is het vertrouwen in een goede afloop juist naïef en gevaarlijk?


Na de online series ‘TussenTijd’, ‘TussenTijd – één jaar later’ en de live performance ‘TussenTijd – De Transformatie’, daagt LUX met dit programma vijf theatermakers uit om binnen slechts een paar repetities een volledige voorstelling uit de grond te stampen. Ad hoc theater op het scherpst van de snede. Het belooft een experimentele avond te worden met theater, muziek en interviews rond het thema ‘De Toekomst’.


Tickets en info / Foto: Marcel KrijgsmanGa op 27 en 28 augustus tussen 16:00 en 20:00 op het terras van LUX Nijmegen zitten en laat je verrassen door 'TussenTijd - De Transformatie'. Waarbij onze online serie voor het eerste een cross over zal maken naar de werkelijkheid. Kom!

laatste berichten
archief
bottom of page