top of page

Compagnie Perelman - vernoemd naar de Russische wiskundige Grigori Perelman - is een theatercollectief gevestigd in Nijmegen. Sinds haar oprichting in 2010 heeft zij een eigen stijl van theater maken ontwikkeld, die resulteert in komische voorstellingen rond filosofische en wetenschappelijke thema's. Reflectief, maar nooit onderwijzend. Op het snijvlak tussen fictie en realiteit. Eigen, brutaal en herkenbaar.

 

Cie. Perelman stelt zich in haar werkwijze op als onwetende onderzoekers. Juist door zich als buitenstaander te verdiepen in een bepaald wetenschappelijk of filosofisch thema, komt zij tot vernieuwende inzichten en dwarsverbanden. Met deze open, frisse blik wil zij de wereld beschouwen en deze beschouwingen vervolgens op theatrale wijze inzichtelijk maken voor publiek.

 

Cie. Perelman poogt totale transparantie te bereiken in haar maakproces. Voor haar onderzoek spreekt Cie. Perelman met filosofen, wetenschappers en politici. Hiermee bestrijkt het oeuvre van Cie. Perelman niet alleen hun voorstellingen, maar een scala aan uitingsvormen en disciplines die het publiek vanaf het begin van het maakproces meevoeren op de reis van de makers zelf en alles wat zij daarin tegenkomen.

 

Cie.  Perelman is een theatergroep met lef. Een groep die niet eerst de gebruiksaanwijzing leest, maar gewoon probeert de kast in elkaar te zetten. Ze benaderen daarmee theater op een originele manier met een groot gevoel voor humor en esthetiek. Een ontwapenende openheid is hun kracht.

Ilse Schaminée

Ilse Schaminée

Wouter van Elderen

Wouter van Elderen

Lonne Gosling

Lonne Gosling

over ons

bottom of page