nieuws

Via deze blog delen we het laatste nieuws, losse berichten en literair werk van Ilse Schaminée.

28 May 2016

In het kader van onze nieuwe voorstelling 'Zu den Sachen selbst' en onze onstilbare honger naar meer kennis over het begrip 'subjectiviteit' spraken we filosofe Hella Godee. Zij heeft zich uitvoerig verdiept in Martin Heidegger en zijn meesterwerk 'Zijn en Tijd'.

 

12 May 2016

We vroegen aan Thomas Lamers (filosoof en dramaturg) of hij ons kort iets kon vertellen over de geschiedenis van het begrip 'subjectiviteit'. Hij geeft een introductie op het denken van een aantal van de filosofen die zich bezighielden met dit onderwerp. Van Immanuel Kant tot Hans-Georg Gadamer.

 

We staan met een interview over onze nieuwe voorstelling in het magazine van theater De NWE Vorst. Hieronder de volledige tekst:


In een filosofische zoektocht naar waarneming en subjectiviteit knalt Cie. Perelman voluit op haar muil: want in een wereld waarin alles subjectief is, wat doet er dan in hemelsnaam nog wél toe? Daar wilden wij meer over weten!

 

Hoe objectief waren jullie voordat je dit onderzoek begon?
– Totaal niet! We hoopte natuurlijk, als weldenkende theatermakers, er een overzichtelijk, objectief wereldbeeld op na te houden. Maar daar kwamen we steeds bedrogen van thuis. Dit werd vooral duidelijk bij het terugzien van de beelden van onze documentaire 'Perelman'. We waren naar Rusland afgereisd om onze naamgever, de wereldberoemde wiskundige Grigori Perelman te vinden, die al tien jaar onvindbaar ergens als kluizenaar in Sint Petersburg woont. Opvallend was hoe vaak we daar de waarheid aan het verdraaien waren. Een ontmoeting met een boze Rus werd vijf minuten later door...

In de aanloop naar de première van onze nieuwe voorstelling 'Zu den Sachen selbst', zullen de komende dagen een aantal interviews verschijnen die we hielden met filosofen om meer te weten te komen over het thema 'subjectiviteit'. Vandaag, René ten Bos. Een gesprek over Kant, seks en Geert Wilders.

 

Please reload

laatste berichten

11 Aug 2019

7 Jul 2019

10 May 2019

18 Oct 2018

Please reload

archief
Please reload