nieuws

Via deze blog delen we het laatste nieuws, losse berichten en literair werk van Ilse Schaminée.

19 Mar 2014

We waren die dag terug gekomen voor Meneer Smirnov. Hij was degene die Grigori Perelman voor het laatst gesproken had, zo hadden we van Meneer Vershik vernomen. Als er iemand was die ons meer kon vertellen over Grisha, dan was hij het.

 

Ik had Meneer Vershik die ochtend nog gebeld vanuit het hostel: “You only have few minutes to speak to Mister Smirnov. You can ask for Mister Lotkin to introduce you to him”. Toen hoorde ik een andere telefoon over gaan in zijn kamer: “Sorry Ilse, I have to go now. It was nice meeting you and I wish you the best." Hij sprak mijn naam uit met de mooist klinkende L die ik ooit gehoord had. We wisten verder niets over Meneer Smirnov, noch over Meneer Lotkin. We wisten dat we om half zes in het Steklov moesten zijn en dat we tijd hadden voor één vraag. Eén cruciale vraag. De rest van de middag dachten we na over wat die vraag zijn moest.

 

De vrouw achter het loket van het Steklov zuchtte diep toen ik haar vroeg waar het toilet was. Het toilet spoelde niet goe...

18 Mar 2014

We waren er voor de wetenschap, maar toen iemand riep dat we ook iets aan sightseeing moesten doen sprak niemand dat tegen. We wisten niet of we ooit terug zouden keren naar deze stad. Daarom liepen we die middag naar de Kerk van de Wederopstanding van Jezus Christus. Die was tevens het dichtst in de buurt van het Steklov instituut en lag dus op de route. De lucht was strakblauw. Daar staken de bollen van de kerk mooi tegen af. Daarom maakten we een aantal foto’s, steeds een ander gezicht voor de kerk. Ook liepen we er een rondje omheen. Zo konden we de kerk ook steeds vanuit een andere hoek op de foto zetten. We waren tevreden over het geschoten materiaal.

 

Toen we aan de achterkant van de kerk aankwamen, zagen we een enorme mensenmassa. Lonne sprak het vermoeden uit dat het hier een populair marktje betrof. Toen we het marktje naderden bleken er alleen geen kraampjes te staan. Lonne’s vermoeden bleek niet correct. Op het plein stonden politiebusjes en de mensen droegen geen tasjes maa...

17 Mar 2014

Ik had een reusachtig monumentaal pand verwacht, maar de top van de Russische wetenschap bleek zich schuil te houden achter een haast onzichtbare, smalle, bruine deur.  Misschien omdat wiskundigen nu eenmaal niet gevonden wilden worden. Ze in alle stilte en rust werken aan oplossingen voor problemen die niemand snapt en dat liever zo houden. Of misschien omdat hun gebouwen niet worden gespekt door de Russische staatskas. In elk geval, ik was zowat aan het 'Steklov, Institute For Mathematical Science' voorbij gelopen als Lena me er niet op gewezen had. Ik drukte op de bel, een vrouwenstem in het Russisch klonk. Ik sprak mijn Engels zo traag en duidelijk mogelijk uit “HEEEELLLOOO WE ARE HERE TO MEET MR. VERSHIK”. Het bleef stil, ik lachte in het puntje waarvan ik dacht dat het een camera was. Toen zei de vrouwenstem iets in het Russisch. Ik keek van Lonne naar Wouter, toen keken we alle drie naar Lena.

 

Achter het loket zat een vaal vrouwtje in het TL-licht. Lena deed het woord. Wij keken...

16 Mar 2014

Het had ons anderhalf uur in de auto naar het vliegveld,

Drie kwartier in de rij bij balie 64,

Een half uur wachten voor de gate,

Twee en een half uur in het vliegtuig,

Vijftien minuten zoeken naar een pinautomaat,

Drie keer “nee” verkopen aan een louche taxi chauffeur,

Een half uur in een busje vol Russen dat naar drank stonk,

Veertig minuten lopen naar het hostel met een te zware koffer,

Een half glas water,

Vijf discussies over vorm en inhoud,

Drie wellicht bruikbare filmshots,

Eén pizza,

Twee salades,

Vier “Hugo Dry’s”,

Twee “El Diablo’s”

Vijf sigaretten,

Nog één “Skinny Bitch”,

Eén nacht met weinig slaap,

Tien minuten lopen naar de metro,

Acht haltes naar Kupchino,

Vijf blokken naar Kupchinskaya street,

Eén rondje rond het complex,

Drie mensen vragen naar de weg,

Eén keer aanbellen bij de voordeur,

Twee minuten wachten,

Eén achteloze Rus die bij het naar buiten gaan de deur open liet,

Drie passen om het complex binnen te snellen,

Eén zenuwlachje,

Vijvenvijftig traptreden,

Twee angstige blikken in de camera,

Eé...

Please reload

laatste berichten

11 Aug 2019

7 Jul 2019

10 May 2019

18 Oct 2018

Please reload

archief
Please reload